Het beveiligen van de gegevens van een organisatie en het beschermen van onze informatie is uitgegroeid tot een van de meest formidabele ondernemingen in het huidige landschap. Veel belangrijke en persoonlijke gegevens worden online opgeslagen, gebruikt en verzonden. Dit omvat financiële gegevens, persoonlijke identificatiegegevens, medische geschiedenis, intellectueel eigendom, etc.
Implementeer bekwame cyberbeveiligingsmaatregelen, aangezien het absoluut noodzakelijk is om ongeoorloofde toegang, diefstal of manipulatie van deze gevoelige informatie te voorkomen.
Wat essentieel is voor het beschermen van onze gegevens is een tool die nauwkeurige waarschuwingen genereert om de ideale bestemming te bepalen: het SIEM-platform, waar gegevens veilig blijven.
Voordat we SIEM en de voordelen ervan onderzoeken, moeten we eerst de functies ervan begrijpen en begrijpen hoe het binnen de sector functioneert.
Wat is SIEM?
SIEM staat voor Security Information en Event Management. Het is een beveiligingsoplossing die organisaties helpt potentiële beveiligingsbedreigingen en kwetsbaarheden te herkennen en aan te pakken voordat ze de kans krijgen de bedrijfsactiviteiten te verstoren.
De alomvattende benadering van cyberbeveiliging omvat het verzamelen, analyseren, correleren en beheren van beveiligingsgerelateerde gegevens uit verschillende bronnen in de IT-infrastructuur van een organisatie.
SIEM helpt bij het efficiënt identificeren en aanpakken van beveiligingsincidenten en bedreigingen door een gecentraliseerd en realtime perspectief te bieden op de beveiligingsstatus van een organisatie.
Wanneer zich een mogelijk probleem voordoet, kan een SIEM-systeem extra details registreren, een waarschuwing creëren en andere beveiligingsmaatregelen aansturen om de voortgang van verdachte activiteiten te stoppen.
Belangrijkste functionaliteiten van SIEM
Gecentraliseerd logboekbeheer
SIEM-platforms slaan op bekwame wijze de enorme hoeveelheid loggegevens uit verschillende bronnen in het digitale landschap van een organisatie op en houden er toezicht op. Dit proces omvat het consolideren van deze logboeken in een gecentraliseerde opslagplaats waardoor gemakkelijke toegang tot historische gegevens wordt gegarandeerd voor analyse, compliance-audits en forensisch onderzoek.
Het gecentraliseerde logbeheer onderstreept het proactieve en alomvattende karakter van SIEM-systemen, waardoor organisaties de middelen krijgen om cyberbeveiligingsstrategieën te verbeteren en effectief op bedreigingen te reageren.
Het omvat logboekgegevens van gebruikers, endpoints, applicaties, gegevensbronnen, cloudworkloads en informatie die is afgeleid van beveiligingshardware en -software, zoals firewalls of antivirusprogramma’s.
De betekenis van gebeurteniscorrelatie in SIEM
Het gebruik van gebeurteniscorrelatie is een cruciaal element, omdat het ingewikkelde gegevenspatronen blootlegt en begrijpt en waardevolle inzichten biedt voor effectieve detectie en beperking van bedreigingen in de bedrijfsbeveiliging.
SIEM-systemen analyseren en correleren de verzamelde gegevens om patronen, trends en potentiële beveiligingsincidenten te identificeren die mogelijk niet duidelijk zijn als we afzonderlijke gebeurtenissen afzonderlijk bekijken.
Het kan ook complexe aanvalspatronen en bedreigingen detecteren door gebeurtenissen uit verschillende bronnen met elkaar in verband te brengen.
Diverse gegevensverzameling
SIEM verzamelt informatie uit diverse bronnen waaronder netwerkapparaten, servers, applicaties, firewalls, antivirusoplossingen, inbraakdetectie-/preventiesystemen en meer.
De verzamelde gegevens bestaan uit logboeken, gebeurtenissen en verschillende beveiligingsgerelateerde details. Deze uitgebreide verzameling vormt de basis voor analyses en inzichten die de beveiligingsmaatregelen van een organisatie versterken.
Snelle waarschuwing en proactieve respons op incidenten
De waarschuwings- en meldingsfunctie is een integraal onderdeel van de meeste SIEM-dashboards en biedt realtime visualisaties waarmee beveiligingsanalisten snel pieken of trends in verdachte activiteiten kunnen identificeren.
Door gebruik te maken van aanpasbare en vooraf vastgestelde correlatieregels ontvangen beheerders onmiddellijke waarschuwingen, waardoor ze de nodige acties kunnen ondernemen om bedreigingen proactief aan te pakken voordat deze escaleren tot grotere beveiligingsproblemen.
Het SIEM-systeem genereert gepersonaliseerde waarschuwingen en meldingen bij het detecteren van potentiële beveiligingsincidenten of afwijkingen met de flexibiliteit om deze waarschuwingen aan te passen aan vooraf gedefinieerde regels en drempels.
Bovendien spelen SIEM-platforms een cruciale rol bij de respons op incidenten door relevante informatie te verstrekken over de aard en omvang van een beveiligingsincident.
Deze informatie stelt beveiligingsteams in staat zich te verdiepen in onderzoeken en incidenten met verhoogde effectiviteit te beperken.
Compliance Monitoring en detectie van bedreigingen
Het monitoren van de naleving is van cruciaal belang voor veel organisaties, omdat zij zich moeten houden aan de wettelijke mandaten die het toezicht op en de bescherming van specifieke gegevenscategorieën voorschrijven.
Door het nauwgezet traceren en documenteren van beveiligingsgerelateerde acties spelen SIEM-systemen een cruciale rol bij het helpen van organisaties bij het onder de aandacht brengen van compliance.
Bovendien blinken SIEM-platforms uit in bedreigingsdetectie door naadloos te integreren met bronnen van bedreigingsinformatie en geavanceerde analytische hulpmiddelen.
Deze fusie stelt deze platforms in staat om opkomende bedreigingen en zero-day-kwetsbaarheden snel te onderkennen, waardoor het vermogen van een organisatie wordt vergroot om potentiële veiligheidsrisico’s effectief aan te pakken.
Wat zijn de voordelen van de implementatie van SIEM?
SIEM biedt beveiligingsteams een gecentraliseerde hub voor het verzamelen, consolideren en onderzoeken van uitgebreide bedrijfsgegevens waardoor beveiligingsprocedures worden vereenvoudigd.
Daarnaast biedt het operationele functionaliteiten zoals compliancerapportage, incidentbeheer en visualisatie van geprioriteerde bedreigingsactiviteiten via dashboards.
- Realtime respons op incidenten
Het genereert onmiddellijk waarschuwingen en meldingen wanneer beveiligingsincidenten of afwijkingen worden gedetecteerd. Dit snelle reactievermogen stelt organisaties in staat om onmiddellijk de noodzakelijke maatregelen te nemen om bedreigingen onder controle te houden voordat deze ernstiger worden.
- Verbeterde operationele efficiëntie
SIEM-platforms geven beveiligingsteams de vrijheid om zich te concentreren op strategische opdrachten op een hoger niveau en proactief op jacht te gaan naar bedreigingen door repetitieve beveiligingstaken te automatiseren en een gecentraliseerd overzicht van beveiligingsgebeurtenissen te bieden.
- Uniform beveiligingsbeheer
Ze bieden een uniforme interface voor het beheren en monitoren van beveiligingsgebeurtenissen en beveiligingsactiviteiten binnen de IT-infrastructuur van een organisatie, waardoor de complexiteit wordt verminderd en efficiënt beheer mogelijk wordt gemaakt.
- Minimaliseerde verblijftijd met SIEM
De verblijftijd geeft aan wanneer een bedreiging onopgemerkt blijft bestaan binnen de infrastructuur van een organisatie. SIEM-systemen helpen de verblijftijd te verkorten door veiligheidsincidenten snel te herkennen en aan te pakken waardoor potentiële schade wordt beperkt.
Conclusie
SIEM voorziet organisaties van de middelen om actief toezicht te houden op beveiligingsincidenten, deze te identificeren, erop te reageren en er op terug te komen. Dit resulteert in lagere risico’s, betere naleving van regelgeving en een robuuster beveiligingsbeleid in de ingewikkelde en steeds veranderende dreigingsomgeving van vandaag.
Samenvattend combineert SIEM gegevensverzameling, analyse, correlatie en rapportage om organisaties een uitgebreid beeld te geven van hun beveiligingsomgeving. Het verbetert het vermogen van een organisatie om beveiligingsbedreigingen te detecteren en erop te reageren, compliance te beheren en een sterke beveiligingshouding te behouden.